Reitz's Petunia

Raulino Reitz (1919-1990) was een katholiek priester, botanicus en Braziliaans historicus. Hij richtte in 1942 Herbário Barbosa Rodrigues, dat een grote collectie planten uit de omgeving van de gemeente Itajaí in noordoostelijke Braziliaanse deelstaat Santa Catarina. Hij was tevens directeur van de Botanische Tuin van Rio de Janeiro tussen 1971 tot 1975.
Reitz had zo'n grote collectie planten verzameld dat het wel eens lastig bleek om de juiste naam bij de juiste bloem te vinden. In 1964 werd aan de hand van een al in 1948 door Lyman Bradford Smith en Robert Jack Downs gevonden exemplaar vastgesteld dat een petunia tot een aparte soort behoorde.

Deze petunia komt alleen voor in bergachtige gebieden en zijn voorkomen is beperkt tot een klein gbied tussen de plaatsen Bom Retiro en Urubici. Om zijn inspanningen op het gebied van plantkunde te eren, besloten Smith and Downs Raulino Reitz te eren. De petunia kreeg de naam Petunia reitzii ofwel Reitz's petunia.

Reitz's petunia is een kruidachtige, vertakte, wijdverspreide plant. De soort groeit op een hoogte van ongeveer 1000 meter tegen de wanden van kliffen naast rivieren. De plant hangt daardoor vrij in de ruimte. Toch kan de sort ook op hellingen groeien die aan de elementen zijn blootgesteld. En taaie rakker.

Deze petunia bloeit met prachtige dieprode tot purperkleurige trompetvormige bloemen van circa 4.5 centimeter lang.

Het zal je niet verbazen dat Reitz's petunia op de Braziliaanse lijst van ernstig bedreigde soorten terecht gekomen is. Tijd voor actie, zo zou je zeggen, maar daar daar zie ik nog geen signalen voor. Hoe lastig kan het zijn om een project te starten om deze prachtige petunia in een kas of tuin te vermeerderen om Reitz's petunia voor uitsterven te behoeden.

No comments:

Post a Comment