Petunia en Benzaldehyde

Benzaldehyde (C6H5CHO) is een organische stof en is de meest eenvoudige van de aromatitische aldehyden. Het heeft een sterke, zoete, ietwat fruitachtige geur die doet denken aan bittere amandel, spijs, marsepein en kersen. Daardoor wordt deze stof veelvuldig ingezet als geur- en smaakstof in parfum, cosmetica en levensmiddelen, zoals cherry coke.
Na vanillin en ethylvanillin is benzaldehyde wereldwijd de meest gebruikte geur- en smaakstof.

Benzaldehyde kan onttrokken worden uit een aantal natuurlijke bronnen, waaronder abrikozen, kersen, laurierbladeren, perzikzaden en als amygdaline in bepaalde noten en zaden.

Tegenwoordig wordt benzaldehyde vooral gemaakt uit tolueen via een aantal verschillende syntheseroutes. Uiteraard is deze route veel goedkoper, maar de concument wil tegenwoordig vooral natuurlijke ingrediënten. Benzaldehyde uit natuurlijke bronnen is een stuk prijziger en daarom zoeken wetenschappers in de natuur naar de oplossing.

Planten maken ook benzaldehyde aan om bestuivers aan te trekken en zit naast die vruchten ook in andere planten, waaronder petunia’s.

De onderzoekers werkten met petunia's om de natuurlijke biosynthetische route van benzaldehydeproductie bloot te leggen[1]. Met deze kennis zullen onderzoekers de genen die voor het proces coderen, kunnen overbrengen naar gist of andere microben, zodat de productie van benzaldehyde op industriële schaal en het gebruik ervan in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie mogelijk wordt.

Het team ontdekte dat bij de synthese van benzaldehyde in petuniabloemblaadjes een enzym betrokken is dat bestaat uit twee subeenheden die in gelijke hoeveelheden moeten worden gecombineerd om te activeren.

[1] Huang et al: A peroxisomal heterodimeric enzyme is involved in benzaldehyde synthesis in plants in Nature - 2022

No comments:

Post a Comment